Évi egymillió tonna építési hulladék kerülhet Dunakeszire

0
324

79 ezer négyzetméternyi szemét, 20 méteres magasságban, melyben a veszélyes hulladéktól kezdve a háztartási hulladékig minden megtalálható. Az önkormányzat szerint minden rendben, bár a jegyzőt a vizsgálati dokumentumok sem érdeklik.

FRISSÍTÉS: A szeméttelep üzemeltetője az alábbi közleményt küldte szerkesztőségünknek, amit kérésének megfelelően változtatás nélkül közlünk.

KÖZLEMÉNY

200 fát ültet Dunakeszin, az új elkerülő út mentén a SA-HO Kft. A cég azt is vállalja, hogy a város polgárai évente 3 alkalommal, 25%-os engedménnyel helyezhetik el építési törmelékeiket a SA-HO Kft. telephelyén. Mindez abban a szerződés tervezetben szerepel, amelyet a vállalkozás a dunakeszi-i Önkormányzat számára ajánl. A SA-HO Kft. azt is ígéri, hogy havonta egy esetben, a közút területén és annak 2 méter távolságán belül, a hulladékhasznosítási engedélyében szereplő anyagokat (kivéve a szennyezetteket), alvállalkozóval begyűjti.

A környezet-technológiai vállalkozás vezetői remélik, hogy néhány napon belül sikerül megkötniük Dunakeszi Önkormányzatával az új megállapodást. A SA-HO Kft. és a hivatal együttműködése egyébként eddig példás volt. Néhány éve, amikor árvíz fenyegette a várost, a SA-HO Kft. és a vele együttműködő Szűcs Fuvar Team Kft., 12-15 ezer köbméter homokot szállított a védekezéshez. Ebből több száz köbmétert ingyen bocsátottak Dunakeszi rendelkezésére. A SA-HO Kft. Dunakeszin építési anyagok újrahasznosításával foglalkozik. A törmeléket szétválogatják, a vasat és más újrahasznosítható anyagokat átadják az ezzel foglalkozó vállalkozásoknak, míg a betont és a téglát megőrlik. Ezt a darálékot aztán utak és épületek alapozásánál használják fel. Az Európai Unió, hulladékról szóló, 2008/98 EK irányelve szerint, a tagállamokban 2020-ra 70%-ot kell elérnie az építési törmelék újrahasznosításának. Bár most a SA-HO Kft. évente átlag csak 80 ezer tonnát dolgoz fel, ezt akár 1 millió tonnára is tudná növelni. Ekkora mennyiség egy év alatt körülbelül 180 ezer tonnával csökkentené Magyarország teljes széndioxid kibocsátását.

 Dunakeszi, 2018. július 20.